Det hållbara kontoret återanvänder sina möbler

Teknikkonsulten Sweco med cirka 14500 anställda och uppdrag i mer än 100 länder, är specialister inom områdena teknik, miljö och arkitektur. När de inreder sina nya kontor är kraven med andra ord högt ställda. Så sent som i somras flyttade deras Göteborgskontor in i nya lokaler på gångavstånd från stadens centralstation. Ett mycket medvetet val och en pendelvänlig placering som ligger i linje med Swecos hållbarhetssträvanden.

Kund: Sweco Göteborg

På Göteborgskontoret arbetar i dagsläget 850 personer och lokalerna i nuvarande utformning har plats för ytterligare 30 personer. Med 14 kvm per person används ytan extremt effektivt.

Christina Gunnarsson är inredningsarkitekt och uppdragsansvarig för interiörerna och inredningen på Sweco. Förutom företagens egna kontor har hon lång erfarenhet av att inreda offentliga miljöer från vårdmiljöer, högskolemiljöer till en modern kyrka. Det är inte heller första gången hon samarbetar med Lammhults.

”Hjärtat i vårt Göteborgskontor är Vardagsrummet, en samlingsplats i anslutning till entréhallen. Ett tjugotal av mötesrummen, en hörsal, personalmatsal är placerade runt Vardagsrummet. Totalt har kontoret  75 samtalsrum och 70 konferensrum,  En kul detalj är namnen på mötesrummen som alla kommer från vår verksamhet; här möts vi i Skissen eller sitter ner i Bussen. Möbler från Lammhults återfinns i princip i alla mötes- lokaler och hela 50 procent av samtliga möbler är återanvända. Stolar som Comet, Archal, Add och Spira har en tidlös design och kvalitet som gör att de håller i många år och olika miljöer”, berättar Christina.

Möbler från Lammhults återfinns i princip i alla möteslokaler och hela 50 procent av samtliga möbler är återanvända.

Hållbarhet är som sagt ett nyckelord i projektet. Byggnaden är BREEAM-certifierad och placeringen är vald för att uppmuntra pendling med kollektiva färdmedel eller cykel. Sweco fick också utmärkelsen Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats 2015.

”Vi står för hållbar utveckling och vill leva som vi lär. Det påverkar också valet av inredning. Vi har jobbat med Lammhults möbler i flera år. De står för en innovativ skandinavisk design och hållbarhet över tid i både kvalitet och design som vi sätter värde på – såväl för vårt eget kontor som i kundprojekt. Samarbetet har också fungerat bra och jag uppskattar möjligheten att få hjälp med provmöbler eller kunna ta med kunder till  lokalt showroom för att se och känna på produkterna.”