en
sv

Office & Home interiors

Vad affärsområdet gör och dess organisation

Office & Home Interiors utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter för såväl inredningar till offentliga miljöer som hemmiljöer. Affärsområdet har tre varumärken med höga designvärden riktade mot offentlig miljö. Lammhults och Fora Form med formstarka och tidlösa möbler, samt Abstracta med akustikprodukter, produkter för visuell kommunikation och förvaring. Affärsområdet har två varumärken riktade mot hemmiljö i form av Voice för innovativa förvaringslösningar och Ire för stoppmöbler med tidlös design, rena linjer och hållbar kvalitet. Såväl Voice som Ires sortiment utvecklas successivt till att också omfatta offentliga miljöer. Affärsområdet består av bolagen Lammhults Möbel AB i Lammhult, Ire Möbel AB i Tibro, Fora Form AS i Norge, Morgana AB i Bodafors, Ragnars Inredningar AB i Bodafors samt Abstracta AB i Lammhult med dotterbolag.

Kunder

Inom offentlig miljö arbetar affärsområdet främst via arkitekter och inredare i föreskrivande led. Återförsäljarna utgör en viktig del i försäljningsprocessen fram till slutkund, som vanligtvis utgörs av företag, myndigheter och organisationer.

 • www.lammhults.se

  Svensk möbelhistoria med världsrykte. Kontinuitet är ett nyckelord i Lammhults Möbels historia. Från 1940-talet in i våra dagar har långsiktiga designsamarbeten skapat såväl storsäljande möbelikoner som en effektiv tillverkning.

 • www.abstracta.se

  Design för bättre ljudlandskap och möten. Behovet av god akustik på kontor och i offentliga miljöer har växt med dagens öppna kontorslandskap och många ljudkällor. Abstracta är expert på området och sammanför ljudabsorbenter med tilltalande design och innovativa möteslösningar med skrivtavlor.

 • www.voice.eu

  Intelligent förvaring i svensk tillverkning. Voice är stilrena möbler med smarta lösningar. Man vänder sig i hög grad till den medvetne konsumenten, men erbjuder även genomtänkta lösningar för offentlig miljö.

 • www.iremobel.se

  Möbler som håller ger ett bolag som utvecklas. När det kommer till tidlös design och lång livslängd hos produkterna är Ire kompromisslösa. Den kursen stakade man ut redan vid starten 1939 och den ligger ännu fast. Ire vänder sig i första hand till konsumentmarknaden. Bolaget är dessutom en pionjär inom hållbara möbler.

 • www.foraform.no

  Skandinavisk design skapar värdefulla möten. Norska Fora Form är med sin höga ambitionsnivå i designen, samt specialkunskap om mötesplatsen en av Skandinaviens ledande möbelleverantörer. Inriktningen mot möten har gett en egen position och ett starkt varumärke.

 • www.ragnars.se

  Designade kontorsmöbler till den offentliga marknaden. Ragnars är ett svenskt möbelföretag vars rötter går tillbaka till 1950-talet. Varumärket Ragnars föddes 2001 och man producerar idag möbler i egen design samt i samarbete med arkitekter och designers. Huvudmarknad är Sverige, större exportmarknader Norge, Danmark samt Tyskland.

 • www.morgana.se

  Morgana utvecklar flexibla lösningar för kontor och offentliga miljöer. Ambitionen är att erbjuda en inredningsmöjlighet, inte en produkt. Därför kombinerar Morgana kunskaperna inom rumsgestaltning och tillverkningsteknik med innovativa lösningar och smidig kommunikation. Sortimentet består av glaspartier, möbler och ljudabsorbenter. Därutöver har man ett stort kunnande då det kommer till specialtillverkade inredningar.

Nyckeltal

Enhet 2012 2013 2014 2015 2016
Nettoomsättning mkr 372.0 383.5 520.4 489.2 572.0
Rörelseresultat* mkr 5.6 17.2 36.9 34.0 38.1
Rörelsemarginal % 1.5 4.5 7.1 7.0 6.7
Sysselsatt kapital mkr 150.0 175.9 184.3 180.3 257.2
Avkastning på sysselsatt kapital % 3.3 10.6 20.5 18.7 14.8
Investeringar mkr 10.3 11.1 18.9 24.1 37.8
Genomsnittligt antal anställda 207 199 242 237 273

* exkl administrationsersättning till moderbolaget. Affärsområdenas ekonomiska utveckling enligt ovan är redovisad enligt IFRS.