Hållbarhet

Fora Form – Hållbar design över tid

Stolen Clint som är formgiven av Atle Tveit och Lars Tornøe, lanserades av Fora Form 2009 och vann året därefter ”Awards for design excellence” som årligen utdelas av Design og Arkitektur Norge (DOGA). Stolen är en succé med totalt över 50 000 sålda exemplar. Tio år senare, i september 2019, lanserades Clint Cover i samband med Designers Saturday i Oslo. Clint Cover är ett överdrag som finns i många olika färger och material, vars uppgift är att förlänga Clints livslängd och samtidigt uppmuntra till en mer hållbar konsumtion av möbler.

CLINT Konferensstol, Design Atle Tveit och Lars Tornoe,för Fora form

Upcycling är mer än en trend

Med ”upcycling” menas att man återanvänder eller lägger till nya delar för att skapa en ny produkt. Med Clint Cover adderas en ny funktion till den befintliga stolen och därmed återställs stolens estetiska värde. ”Textilier är ofta den svagaste länken på möbler som tillverkas för att ha en lång livslängd”, säger Lars Tornøe, en av de två formgivarna.

”Om du ska restaurera en möbel kommer några av klimatfördelarna att gå förlorade i logistiken fram och tillbaka från fabriken. Med nya textilier som kunden själv kan dra på stolen sparar du mycket”, tillägger Clint Covers andra formgivare Atle Tveit.

Genom att köpa ett Clint Cover kan så mycket som 83 procent av koldioxidutsläppen reduceras i jämförelse med att köpa en helt ny stol. Det är oftast ytmaterialet, i Clints fall tyg eller läder, som slits mest och som nu enkelt kan bytas av kunden på plats där stolarna finns. Men det behöver inte betyda att tyget är utslitet. I samband med en flytt till nya lokaler eller vid renovering av gamla lokaler med uppdatering av färgval på väggar och golv, byts möblerna helt enkelt ut för att de ska matcha helheten.

Ett funktionellt och estetiskt liv

Samhällets ökade fokus på hållbarhet gör att fler och fler företag måste tänka om i sina val och affärsmodeller. Fora Form har hittat sin egen form för denna utmaning genom att utgå från produktens långa funktionella livslängd. En produkt har ett funktionellt liv och ett estetiskt liv. Den funktionella livslängden är mycket lång medan den estetiska livslängden är kortare.

Clint Cover ger kunden möjligheten att återskapa produkten till sitt ursprungliga värde och samtidigt göra ett hållbart val på vägen. Fora Form tillverkar möbler som ska hålla under långt tid hoppas på att slit och släng-mentaliteten är på väg att försvinna. Fram till idag har Fora Form sålt över 50 000 exemplar av stolen Clint. Det finns med andra många potentiella ”upcycling-projekt” i framtiden för Fora Form världen över.